Nieuws mei 2020

18 mei

De afgelopen maand hebben we niet stilgezeten en zijn er op gebied van financiering, vrijwilligers en coördinatoren nieuwe ontwikkelingen. Lees ze allemaal in onderstaand nieuwsoverzicht.

Bouw
Het gaat zeer voorspoedig met de bouw en in de eerste week van mei is het “hoogste punt” van het gebouw gerealiseerd. De ontwikkelingen van de bouw zijn te volgen op via https://www.hospice-elim.nl/actueel/bouwblog

Financiering
We hebben een actie gehouden om heipalen te laten sponsoren door Moerkapelse ondernemers. Deze heeft € 19.000 opgebracht en hebben we 19 van de 24 heipalen van kunnen betalen. Hiermee kunnen we constateren dat de bouw van het hospice breed gesteund wordt door de Moerkapelse gemeenschap.

Vrijwilligers
Inmiddels hebben al 49 mensen aangegeven vrijwilliger te willen worden bij het hospice. De vrijwilligers zijn onmisbaar en zorgen voor sfeer en gastvrijheid. De meesten hebben zich opgegeven als zorgvrijwilliger, maar ook een aantal als taakvrijwilliger.
Zorgvrijwilligers verlenen ondersteuning (in tijd en aandacht) aan de bewoners en voeren taken uit die thuis meestal door mantelzorgers werden gedaan. Alle zorgvrijwilligers zullen een basiscursus vanuit de NPV volgen om zich goed te kunnen voorbereiden op hun werk in het hospice.
Taakvrijwilligers ondersteunen door zich in te zetten bij bevoorrading, koken, onderhoud aan de tuin en dergelijke taken.

Iedereen die overweegt om zich aan te melden als vrijwilliger is van harte welkom voor een gesprek om van gedachten te wisselen. Ongeacht leeftijd of overtuiging. Het bestuur zal per persoon bekijken hoe die ingezet kan worden. Dus als u iemand kent die mogelijk geïnteresseerd zijn zich in te zetten voor hospice Elim, kunt u uw enthousiasme delen en naar ons verwijzen.

Coördinatoren
Er zijn twee coördinatoren aangesteld om deeltijd leiding te gaan geven binnen het hospice. Denk aan het onderhouden van contact met bewoners, zorgverleners en vrijwilligers.
Nathalie Matze en Christel Bals zijn hiervoor aangesteld. In dit nieuwsoverzicht zal Nathalie voorgesteld worden. De volgende keer wordt Christel voorgesteld.

Nathalie (33 jaar) werkt op dit moment nog in het ziekenhuis in Leiderdorp als verpleegkundige consulent palliatieve zorg. Patiënten die ongeneeslijk ziek zijn, begeleidt zij. Denk aan het geven van voorlichting en adviezen bij lichamelijke klachten, begeleiding bij verwerkingsproblematiek en praktische zaken als goede zorg organiseren voor thuis of in een hospice. Na 15 jaar neemt zij hier afscheid, omdat ze altijd al graag in een christelijk hospice heeft willen werken. Toen hospice Elim op haar pad kwam, voelde het goed om die stap te zetten. Ze vindt het mooi om vanuit naastenliefde zorg te mogen gaan organiseren waarbij naast de lichamelijke zorg ook veel aandacht is voor de psychosociale en levensbeschouwelijke dimensies.

Op Facebook betrekken wij onze volgers bij de laatste ontwikkelingen. Denk aan alles rond de bouw van ons hospice, maar ook voorbereidingen die achter de schermen plaatsvinden, zoals de training en opleiding van vrijwilligers, acties die georganiseerd worden om draagvlak te creëren in de omgeving enzovoorts. Wil je ook op de hoogte blijven? Volg dan facebook.com/hospiceelim/