• Header-Horizon.jpg

« Terug

Hospice Elim in Moerkapelle is opgeleverd, nu de inrichting

hospice-elim-opgeleverd.jpg09 nov

Moerkapelle – Hospice Elim in Moerkapelle heeft een volgende stap gezet richting realisering. Stichtingsvoorzitter Rinus Bosman ontving 28 oktober bij de oplevering van de nieuwbouw de sleutel van het pand.

Terwijl Bosman buiten voor de deur via een ijzeren staafje van uitvoerder Jan-Willem Palsgraaf van Knaap Bouwbedrijf de sleutel coronaproof krijgt overhandigd, wordt binnen door de aannemer de laatste hand gelegd aan het pand. “We hebben twee weken geleden al een vooroplevering gehad en daarbij zijn alle punten aan de orde geweest die nog moesten gebeuren. Op wat kleine dingetjes na, schilderwerk vooral, is het allemaal afgehandeld”, zegt Bosman.
SGP-voorman Kees van der Staaij sloeg op 1 maart de eerste paal van het hospice. “De bouw heeft perfect op schema gelopen. De volgende stap is nu de inrichting. We gaan straks eerst beginnen met de vloer, daarna komen de gordijnen en als laatste de meubels.”

Februari

Het is de bedoeling dat de eerste gasten in februari worden verwelkomd. Het hospice kan onderdak bieden aan vier ernstig zieke mensen die palliatieve zorg wordt geboden. Alle gastenkamers liggen op de begane grond. “Er komen buiten op het terras nog vlonders. Inmiddels is er in de sloot een damwand geplaatst”, vertelt Bosman.

Op de begane grond is een huiskamer met keuken. “Dit is de ruimte voor onze vrijwilligerscoördinatoren”, zegt Bosman als hij de kamer er tegenover inloopt. “Hiernaast zit een ruimte die we als familiekamer kunnen gebruiken. We hebben een geluidsdichte schuifwand laten plaatsen.”

Op de eerste verdieping zijn twee slaapvertrekken: één voor een zorgmedewerker die tussen elf uur ‘s avonds en zes uur ‘s morgens waakt en een kamer die door een familielid van één van de gasten is te gebruiken.

Vrijwilligers

Het hospice gaat voor een groot deel draaien op vrijwilligers. Inmiddels zijn er al vijftig. “We streven naar zestig, dus we zijn er nog niet helemaal”, zegt Bosman. “We zijn nu vooral op zoek naar een vrijwilliger die kan koken, hier of thuis, en iemand die het tuinonderhoud voor zijn rekening wil nemen.”

Als straks alles is ingericht, wil het hospice gaan proefdraaien. “Zonder gasten inderdaad, om te kijken waar alles staat en hoe alles werkt. En ook met speciale zorgtaken.”

De stichting heeft de financiën voor het volledige eerste jaar al rond. Vanaf het tweede jaar rekent zij op subsidie van het Rijk. “Dat zal niet helemaal toereikend zijn, vandaar dat we bezig zijn om een vriendenstichting op te richten.” 

Lees dit artikel ook op "Hart van Zuidplas"

« Terug

Scroll naar boven