• Header-Horizon.jpg

« Terug

Nieuwsbrief 1 - mei 2021

Foto nieuwsbrief.jpg04 mei

In deze nieuwsbrief informeren wij u graag over de volgende onderwerpen:

  1. De deuren zijn geopend!
  2. Vrijwilligster aan het woord
  3. Plantenactie
  4. Bevrijdingsconcert
  5. Brochure Hospice Elim
  6. Koninklijke onderscheiding


1. De deuren zijn geopend!

Op 1 maart jl. heeft hospice Elim haar deuren geopend en de eerste bewoners ontvangen. De vrijwilligers zijn enthousiast en met een gezonde dosis spanning gestart met het vrijwilligerswerk. Ze hebben in de praktijk ervaren hoe het is om vrijwilliger te zijn in het hospice. De coördinatoren hebben het gehele proces intensief begeleidt. Er is veel waardering voor de manier waarop de vrijwilligers hun tijd en energie inzetten voor het hospice. Het is bijvoorbeeld mooi om te ervaren dat diensten die vrijkomen door bijv. ziekte, vaak binnen een half uur alweer opgevuld zijn.

Er hangt een goede sfeer in het hospice. Rust in huis is erg belangrijk, maar ook gezelligheid mag niet ontbreken. Bewoners vinden het fijn als het niet de hele dag alleen maar over ‘ziek zijn’ gaat in de gesprekken. Zij komen vaak nog maar weinig uit bed of van hun kamer en vrijwilligers brengen het gewone leven naar binnen. Zij zorgen voor het beetje extra aandacht en warmte. Het is mooi om te zien hoe iedereen op een eigen manier van meerwaarde is voor het hospice. De één door het huishouden goed te runnen, thuis te koken, de tuin netjes te houden. De ander heeft extra aandacht voor naasten of is in stilte aanwezig. Er is niet één manier waarop een vrijwilliger moet zijn. De afwisseling maakt het team mooi en veelzijdig!

We zijn dankbaar dat de eerste maanden voorspoeding zijn verlopen en ervaren dat Hospice Elim steeds meer naamsbekendheid krijgt. 

2. Vrijwilligster aan het woord

Lees mee hoe één van de zorgvrijwilligers de eerste maanden in het hospice heeft ervaren:

‘Vanuit de vlugge wereld beland je in de vertraagde wereld”. Dit was me verteld en met deze gedachte ging ik mijn eerste dienst in, als zorgvrijwilliger bij Elim. De eerste indrukken waren vooral overweldigend… En mijn beleving weinig vertraagd. Nieuw en onwennig. Een aaneenrijging van woorden als: wie, wat, welke, waar, hoe, waarom, hoeveel, wanneer?!

Echter, sneller dan ik had durven hopen werd het hospice een vertrouwde plek met een geweldig team! En vooral: kreeg ik een band met de mensen achter de naambordjes “Olijf, Ceder, Cipres en Palm”, onze geliefde bewoners! Mensen in de laatste levensfase, kwetsbaar, authentiek, in hun meest pure ‘zijn’. Hen nabij zijn, kijken en luisteren met het hart, zoeken naar verbinding en troost, nét het verschil mogen maken… Een gesprek, een aanraking, een slokje water, een takje bloesem, een enkel poffertje met roomboter en poedersuiker, een opgeschud kussen… Kleine zonnestraaltjes. Inderdaad… Een vertraagde wereld, waarin rust, aandacht en liefde zo passend zijn.

Na de overdracht valt het me zwaar de bewoners los te laten. Thuisgekomen mag ik hen overdragen aan God… Ik voel me gezegend.

3. Plantenactie

Vanaf 28 april verkoopt Martin de Hoog, Zwanenwater 2, Moerkapelle, zelfgekweekte tuin- en perkplanten voor het hospice. Martin verkoopt onder andere aardbeien, hang- en staande geraniums, petunia en perkdahlia’s. Van maandag t/m zaterdag tussen 9.00 uur en 18.00 uur kunt u de planten zelf bij hem uitzoeken en meenemen. Het geld mag in de brievenbus gedaan worden. De opbrengst van deze actie komt volledig ten goede aan het hospice. Wees er snel bij, want OP=OP. 

Wij danken Martin hartelijk voor deze bijdrage aan het hospice!

4. Bevrijdingsconcert

Bevrijdingsconcert online 1 met qr code (003) Op woensdagavond 5 mei 2021 organiseert Flying Eagle een Online Bevrijdingsconcert (https://www.flyingeagle.nl/muzikaalfeest-nl/).

De opname is vanuit de Dorpskerk Moordrecht m.m.v. André van Vliet - orgel, Arjan & Edith Post - trompet. Het concert wordt gegeven in samen werking met de gemeente Zuidplas en Stichting Orgelcultuur Zuidplas.

Tijdens dit concert worden een tweetal stichtingen onder de aandacht gebracht: de stichting Het Leontienhuis Zevenhuizen en Christelijk Hospice Elim in Moerkapelle. Voor deze stichtingen wordt een digitale collecte gehouden via een QR code. 

Het concert is te volgen vanaf 5 mei 2021 om 19.30 uur en ook op een later tijdstip te bekijken via de link: https://youtu.be/6AbnZTaKDPU. Van harte aanbevolen!

5. Brochure Hospice Elim

Er is een prachtige brochure ontworpen over Hospice Elim. Klik hier om de brochure te bekijken. De brochure wordt via diverse kanalen verspreidt in de regio, naar huisartsen, ziekenhuizen, zorginstellingen en kerken. U kunt de brochure opvragen via info@hospice-elim.nl. Mocht u nog locaties of organisaties weten waar de brochure neergelegd kan worden of die er voor open staan om deze mee te sturen met een lokale krant of kerkbode, dan horen wij dat graag. U kunt uiteraard ook zelf de brochure uitdelen en op die manier Hospice Elim nog meer bekendheid geven. 

6. Koninklijke onderscheiding

Foto Piet lintjeVorige week heeft Piet Bregman, ons bestuurslid huisvesting en vrijwilligers, een koninklijke onderscheiding ontvangen. Piet is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Piet startte bij de vrijwilliger brandweer te Benthuizen, waar hij tot 1982 brandwacht eerste klas was. Maar ook vervulde hij vanaf 1977 tot 20 februari 2002 verschillende bestuursfuncties voor de Kiesvereniging SGP Alphen aan den Rijn.

Van 1982-1992 was hij gemeenteraadslid in gemeente Benthuizen, later gemeente Rijnwoude. Van 1980 tot 1983 was de decorandus lid van het schoolbestuur van de School met de Bijbel te Benthuizen. Van 1987 tot 1988 was hij lid van het schoolbestuur van Basisschool Speciaal Onderwijs De Wijngaard te Barendrecht. Voor de Eben-Haëzerschool te Boskoop was hij van 1997 tot 1999 lid van de technische commissie.

Van 1982 tot 1985 zette Piet zich in als lid van de bouwcommissie voor de Gereformeerde Gemeente te Benthuizen. Van 1985 tot 1995 was hij koster. Van 1995 tot 2017 was de hij lid van de kerkenraad. Vanaf 2006 is Piet lid van het bestuur, vanaf 2010 in de functie van voorzitter, voor de Stichting Terminale Thuiszorg Diákonos te Benthuizen. Door zijn werkzaamheden voor Diákonos is hij nauw betrokken geraakt bij de oprichting van het nieuwe hospice Elim te Moerkapelle. Vanaf 2007 is de decorandus penningmeester van Stichting Christelijke Woonvoorziening Benthuizen (C.W.B.), een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrische cliënten. Voor de familieraad BenThuis is Piet vanaf 2012 actief als voorzitter van deze raad. 

Vanaf deze plaats willen wij Piet van harte feliciteren met zijn koninklijke onderscheiding en hem bedanken voor zijn grote inzet voor Hospice Elim!

Bedankt!

Door de coronapandemie worden er landelijk minder mensen opgenomen in een hospice. Dit heeft onder andere te maken met de beperkingen rondom bezoek. Het openen van een hospice is deze tijd is daarom een extra uitdaging. Ondanks alles blijven wij ondervinden dat veel mensen en bedrijven Hospice Elim een warm hart toe dragen. We worden gesteund door giften, sponsoracties en allerlei andere attenties. Wij danken u hartelijk hiervoor! 

« Terug

Scroll naar boven