• Header-Horizon.jpg

« Terug

Nieuwsbrief 4 - juli 2022

DSC_5032.jpg06 jul

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief vertellen wij u over de geboden ondersteuning via Elim Thuis en delen wij de opbrengst van diverse leuke acties en andere mooie berichten met u!

  1. Elim Thuis
  2. Nabestaanden aan het woord
  3. Opbrengst acties
  4. De Boekenplank
  5. Relatiemagazine
  6. Word vrijwilliger!

1. Elim Thuis

Elim Thuis logoSinds 1 januari 2022 hebben de vrijwilligers van Elim Thuis  aan twaalf cliënten ondersteuning geboden. We ervaren het als waardevol en van grote toegevoegde waarde dat we als hospice nu ook ondersteuning kunnen bieden bij mensen die thuis willen overlijden. Soms willen mensen zolang mogelijk thuis blijven, voordat ze naar het hospice komen. Het is mooi dat we in zo`n situatie eerst kunnen ondersteunen in de thuissituatie en de cliënten vervolgens binnen dezelfde organisatie in het hospice opgenomen kunnen worden.

De ondersteuning van Elim Thuis wordt ook door vrijwilligers als een mooi en dankbare taak ervaren. Er komt in de thuissituatie vaak veel op mantelzorgers en/ of naasten af. De inzet van vrijwilligers kan mantelzorgers ruimte geven om even op adem te komen in deze intensieve periode. Samen met de coördinatoren wordt gekeken welke ondersteuning er mogelijk is. Cliënten en hun naasten zijn de vrijwilligers dankbaar dat ze hun tijd en aandacht geven om hen te helpen.

Wilt u meer weten over Elim Thuis of dit vrijwilligerswerk? Neem gerust contact met ons op!

2. Nabestaanden aan het woord

NabestaandenLees mee hoe enkele nabestaanden hebben verwoord hoe zij de zorg en ondersteuning in het hospice hebben ervaren:

"Terugkijkend of de achterliggende periode zijn we dankbaar dat we bij jullie mochten zijn. Dankbaar voor alles, jullie zorgen, inzet en betrokkenheid was groots. Ondanks het verdriet hebben wij mooie dagen bij jullie gehad. Jullie hebben de rust geboden die onze ouders nodig hadden. Zo hebben zij samen op liefdevolle wijze afscheid kunnen nemen van elkaar. We zullen dit nooit vergeten!"

"We hebben ons welkom gevoeld in deze moeilijke, intense periode!"

"Jullie zorg en ondersteuning voelde als een `warme deken` om ons heen. Het koken, de vele gesprekken en het meedenken over praktische zaken. We hopen dat er nog vele bewoners mogen komen die ditzelfde mogen ervaren!"

De dankbaarheid van de bewoners en kun naasten maakt ons steeds weer stil. We schreven recent in de nieuwsbrief aan de vrijwilligers:

Laten we naast al die drukte ook vooral niet vergeten stil te staan! Stilstaan bij de bijzondere dingen die gebeuren in het hospice. Bij mooie gesprekken waarin we van betekenis kunnen zijn. Bij de kwetsbaarheid van het leven. Bij de ontluikende natuur. Bij de zegen die wij en velen met ons, dagelijks ervaren over het werk in ons hospice.

3. Opbrengst acties

OverhandigingSpaargeldZondagsschool2022Het afgelopen half jaar zijn er diverse acties georganiseerd voor het hospice. We geven u een overzicht:

Zondagschool Hersteld Hervormde Kerk Waddinxveen

Het afgelopen seizoen hebben de kinderen van de zondagschool geld gespaard voor het hospice. Bij de start van het seizoen hebben de coördinatoren aan de kinderen verteld welke zorg er in het hospice geboden wordt. Vorige week mocht voorzitter Rinus Bosman een mooi bedrag van €500 in ontvangst nemen en een prachtig zelfgemaakt hospice! Wat ontzettend mooi om te zien dat ook de kinderen zo bij het betekenisvolle werk van het hospice betrokken worden. 

Paasbrodenactie

Rondom de Paasdagen zijn er heerlijke paasbroden verkocht met medewerking van Versbakkerij Eshuis uit Moerkapelle. In de kamer van de coördinatoren stonden 287 broden te geuren. Het werd hen bijna teveel;). De actie heeft een prachtig bedrag opgebracht van €1150

Parasol

In het voorjaar heeft Rinus Bosman, namens het hospice, een prachtige, stevige horecaparasol in ontvangst genomen van Dhr. Aad de Vrij, directeur van de Moerkapelse onderneming De Vrij Group B.V. P. de Vrij. Door deze schenking kunnen bewoners van het hospice voortaan vanuit een mooie schaduwplek in de tuin genieten van het uitzicht over de polder.

Workshop `Plukboeket maken`

In juni hebben wij een fleurige workshopavond `Plukboeket maken` georganiseerd. Bij de lokale Zorgkwekerij Jomajole zijn prachtige plukboeketten gemaakt door vrijwilligers, familie, vrienden en belangstellenden. Van lokale ondernemers en kwekers ontvingen we vazen en ongeveer 750 bloemen. Het resultaat is een mooie opbrengst van €975 voor het hospice.

IMG-20220610-WA0004 (002)

4. De Boekenplank

Boekenplank AgtereschIn het hospice hebben wij een boekenplank met allerlei boeken over palliatieve en terminale zorg, rouwverwerking, gedichtenbundels en zingeving. Deze boeken kunnen uitgeleend worden aan vrijwilligers, bewoners en naasten. Een waardevolle toevoeging waar veel gebruik van gemaakt wordt. We geven u graag een inkijkje in onze boekenkast. Deze keer:

Als grenzen vervagen - Dr. H.J. Agteresch

Als het einde van het leven nadert moeten er, vaak onverwachts, moeilijke beslissingen genomen worden. Soms over onderwerpen waar nog nooit is over nagedacht. Met de mogelijkheden van de huidige geneeskunde kan er een spanningsveld ontstaan tussen leven verlengen en sterven rekken. Dit boekje geeft een handreiking om moeilijke vraagstukken rondom het levenseinde beter te begrijpen. Vanuit een Bijbels uitgangspunt wordt duidelijk gemaakt dat het mogelijk is op verantwoorde wijze medische besluiten te nemen tot het starten, nalaten of staken van behandelingen. Met behulp van praktijkvoorbeelden gaat de auteur op concrete wijze in op onder andere niet-reanimeerbeleid, morfinegebruik en palliatieve sedatie.

Een waardevol boekje als er behoefte is aan een Bijbelse, maar ook in de praktijk toepasbare richtlijn!

5. Relatiemagazine

NPVserieMei2021-ceesvdwal_2 (Hester aan bed 5)Sinds de start van het hospice wordt er veel tijd en aandacht besteed aan de naamsbekenheid van Hospice Elim en Elim Thuis. Inmiddels merken we dat we binnen de regio steeds meer bekendheid krijgen en dus ook makkelijker en sneller benaderd worden.

Om op een positieve manier in beeld te blijven bij ziekenhuizen, huisartsen en thuiszorgorganisaties geven we in september ons eerste relatiemagazine uit. In dit magazine stellen we de huisartsen en zorgorganisaties waar we mee samen werken voor, maar laten we ook zien hoe we binnen het hospice omgaan met onze christelijke identiteit. Uiteraard ontvangt u te zijner tijd een mooie digitale versie van `Elim vertelt`!

6. Op zoek naar dankbaar en verrijkend vrijwilligerswerk? 

NPVserieMei2021-ceesvdwal_76 (hand vasthouden 2)Als zorgvrijwilliger in het hospice ondersteun je de bewoners in hun laatste levensfase. Je bent minimaal 4 uur per week beschikbaar om er voor hen te zijn. Je werkt in een gezellig team, met oog voor elkaar en een goede sfeer.

Als vrijwilliger bij Elim Thuis ben je van betekenis voor cliënten die thuis willen sterven. Als mantelzorgers ondersteuning nodig hebben, ben je in overleg beschikbaar op momenten die voor jou passend zijn.

Ook zonder zorgachtergrond ben je van harte welkom! Je ontvangt passende training en ondersteuning om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Wil je meer weten over dit betekenisvolle vrijwilligerswerk? Neem vrijblijvend contact op via info@hospice-elim.nl of bel naar 079-8200881.

U kunt het hospice op diverse manier ondersteunen. Ga voor meer informatie naar www.hospice-elim.nl/hoe-kunt-u-helpen.

« Terug

Scroll naar boven