• Header-Horizon.jpg

« Terug

Nieuwsbrief - juli 2023

Etherische olien05 jul

Beste lezer,

Aan het begin van de vakantieperiode brengen wij u graag op de hoogte van diverse ontwikkelingen binnen Stichting Hospice Moerkapelle en kunt u nieuwe beelden van Hospice Elim en Elim Thuis bekijken. 

 1. Nieuws uit het bestuur
 2. Nieuwe video Hospice Elim en Elim Thuis
 3. Complementaire zorg in Elim
 4. De Boekenplank
 5. Vrijwilligerswerving
 6. Acties en activiteiten

1. Nieuws uit het bestuur

Op dit moment wordt het jaarverslag van 2022 afgerond. In het jaarverslag blikken we terug op het jaar 2022 en welke ontwikkelingen we als organisatie hebben doorgemaakt. We mogen met elkaar constateren dat we door de opstartfase heen zijn. Hier zijn we erg dankbaar voor! Dit geeft de mogelijkheid om na te denken over het verder verdiepen en ontwikkelen van de organisatie. Anderzijds wordt er hard gewerkt aan een stabiele, financiële situatie wat een blijvende uitdaging is voor de toekomst. Dit alles met het doel om de bewoners van Hospice Elim en de cliënten van Elim Thuis blijvend goede ondersteuning te bieden, ook met oog op de toekomst en de uitdagingen die de zorg de komende jaren met zich mee zal brengen. Het jaarverslag wordt binnenkort op de website geplaatst.  

2. Nieuwe video Hospice Elim en Elim Thuis

Video Elim ThuisBij de opening van Hospice Elim in maart 2021 is er een mooie video-impressie gemaakt door videograaf Peter Brugmans. Maar de tuin was toen net aangelegd en het huis oogde nog erg nieuw. Ook was Elim Thuis nog geen onderdeel van Stichting Hospice Moerkapelle. Om een goed beeld te geven van de ondersteuning die we op dit moment bieden in de laatste levensfase, is er een nieuwe video-impressie gemaakt die komende periode ook op de website geplaatst zal worden. Met dank aan Peter Brugmans voor het mooie resultaat!

Bent u benieuwd naar de video? Klik hier om deze te bekijken.

3. Complementaire zorg in Elim

Er is landelijk veel aandacht voor het inzetten van complementaire zorg in de laatste levensfase. Ook komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de toegevoegde waarde van complementaire zorg. Complementaire zorg betekent letterlijk `aanvullende zorg`. Het is alles wat je kunt doen naast medische en verpleegkundige zorg, om onrust en pijn te verlichten. Denk hierbij bijv. aan een hand- of voetmassage, het gebruik van etherische oliën en het luisteren naar muziek. Het mooie is dat vrijwilligers een grote rol hebben bij het inzetten van complementaire zorg. 

In het voorjaar is er daarom in het hospice een werkgroep `Complementaire zorg` gestart. Handmassage 2Na een uitgebreide brainstormsessie met coördinatoren en vrijwilligers, is er een plan gemaakt om complementaire zorg verder uit te rollen binnen Hospice Elim en Elim Thuis. Er zijn een aantal vrijwilligers op training geweest. Zij hebben veel informatie meegekregen en ook concrete handvaten om met dit thema aan de slag te gaan.

Een van de eerste dingen die we met elkaar oppakken is het geven van handmassage aan bewoners en cliënten. Dit werd al door een aantal vrijwilligers gedaan als bewoners last hadden van onrust, slapeloosheid of pijn. Omdat we merken wat een positief effect een handmassage kan hebben, geven we alle vrijwilligers de mogelijkheid om hier vaardig in te worden. In mei werden de eerste vrijwilligers hierin getraind en kregen ze informatie over het gebruik van etherische oliën. Er is met veel enthousiasme op de training gereageerd en deze wordt dan ook in het najaar herhaald.

De komende tijd zullen we bij andere hospices op werkbezoek gaan en de complementaire zorg steeds verder integreren in Hospice Elim en Elim Thuis. 

4. De Boekenplank

In het hospice hebben wij een boekenplank met allerlei boeken over palliatieve en terminale zorg, rouwverwerking, gedichtenbundels en zingeving. Deze boeken kunnen uitgeleend worden aan vrijwilligers, bewoners en naasten. Een waardevolle toevoeging waar veel gebruik van gemaakt wordt. We geven u graag een inkijkje in onze boekenkast. Deze keer:

Leven toevoegen aan de dagen (Sander de Hosson en Els Quaegebeur)

Van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw - hoe een stervensproces verlooptLeven toevoegen aan de dagen

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en medeoprichter van Carend, een centrum voor palliatieve zorg en stervenszorg. Els Quaegebeur is journalist en schrijver van fictie en non-fictie. Het boek 'Leven toevoegen aan de dagen' is door het Fonds 'Astrid maakt Mogelijk' aan alle hospices in Nederland aangeboden. Dit fonds zet zich in voor initiatieven die een steuntje in de rug mogen krijgen. Ook in Hospice Elim ontvingen we een gesigneerd exemplaar, waar inmiddels al veel uit gelezen is. 

In dit boek vertelt longarts Sander de Hosson wat er met je kan gebeuren vanaf het moment dat je het slechte nieuws krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, tot het moment van je laatste adem. Hij vertelt openhartig hoe dit proces verloopt met aansprekende en ontroerende patiëntverhalen. Hij gaat in op slechtnieuwsgesprekken, palliatieve zorg, de rol van zorgmedewerkers, de betekenis van de naaste omgeving, de schoonheid van een goed sterfbed, euthanasie en dilemma’s waar een arts en patiënt voor staan.

Schrijver en journalist Els Quaegebeur laat de dagelijkse praktijk van deze longarts heel dichtbij komen. 

5. Vrijwilligerswerving

Het werven van vrijwilligers is een continu proces en heeft blijvend de aandacht van de coördinatoren. Door een verhuizing, nieuwe baan of persoonlijke omstandigheden zijn er jaarlijk een aantal vijwilligers die stoppen met het vrijwilligerswerk. We zijn daarom ook erg dankbaar dat er regelmatig nieuwe aanmeldingen binnenkomen. In deze zomerperiode zijn ook voor het eerst een aantal `zomervrijwilligers` actief in het hospice, om bij te springen in de vakantieperiode. Zo krijgen we met elkaar het rooster voor de zorgvrijwilligers in elk geval goed rond, maar nieuwe zorgvrijwilligers zijn altijd welkom!

Voor sommige vrijwilligersgroepen is het een hele uitdaging om kort en krachtig in een advertentie weer te geven wat het vrijwilligerswerk precies inhoudt, maar ook watKookvrijwilligers het voor jezelf oplevert. Daarom denken we telkens weer na over nieuwe manieren om mensen te werven en zorgen de coördinatoren ook dat de vacatures op verschillende manieren en via diverse kanalen zichtbaar zijn. Omdat we toch aan de slag gingen met een nieuwe video voor het hospice, hebben we goed gebruik gemaakt van onze tijd en ook twee wervingsvideo`s opgenomen.

Op dit moment zijn we namelijk dringend op zoek naar nieuwe kookvrijwilligers en willen we de groep vrijwilligers voor Elim Thuis ook graag uitbreiden. In de wervingsvideo`s voor deze vacatures zijn o.a. de vrijwilligers zelf aan het woord, vertellen we met elkaar hoe is het om vrijwilligerswerk te doen in het hospice of thuis, wat het je als persoon brengt en wat je ervoor terugkrijgt. Dus houdt onze website in de gaten, want daar zullen we video`s op korte termijn geplaatst worden. En u bent altijd van harte welkom om langs te komen voor meer informatie of een kennismakingsgesprek!

6. Acties en activiteiten

Het komende half jaar worden er twee concerten georganiseerd, waarvan de opbrengst (deels) te goede komt van het hospice. Voor in uw agenda:

 • D.V. woensdagavond 23 augustus 19.30 uur `Muziek- en Samenzangavond voor Elim` in de Hervormde Kerk van Moerkapelle. Met medewerking van André Knevel (orgel) en Henrieke Doornenbal (panfluit). Lidia Dubbeld, coördinator van Hospice Elim, zal tijdens deze avond iets vertellen over het hospice en de inzet van vrijwilligers in de thuissituatie. De toegang is vrij en de opbrengst van de collecte is bestemd voor Hospice Elim. 
 • D.V. zaterdag 18 november 2023 staat de 7e editie gepland van het Flying Eagle Concert in de Dorpskerk van Moordrecht. De collecte bij de uitgang is bestemd voor Hospice Elim en de Boodschappenkast Zuidplas. Meer informatie hierover kunt u binnenkort vinden op de website van Flying Eagle.

Het afgelopen half jaar zijn er diverse acties georganiseerd en ontvingen we donaties of financiële steun:

 • Collecten en giften van verschillende kerkelijke gemeenten.Tuinkast
 • Met behulp van diverse lokale ondernemers hebben we rond Vaderdag borrelpakketten verkocht. De producten zijn bijna allemaal gesponsord en een aantal enthousiaste vrijwilligers hebben er leuke pakketten van gemaakt. Deze actie leverde een mooi bedrag op van €871!
 • Van de vrouwenvereniging van de Gereformeerde Gemeente van Benthuizen ontvingen we een donatie om de logeerkamer van het hospice verder in te richten. 
 • Een advocatenkantoor doneerde een bedrag voor het optimaliseren van onze telefonie en het belsysteem. 
 • Met dank aan Van Dorp Hout staat er een mooie, nieuwe tuinkast in de tuin.

Daarnaast ontvangen we regelmatig giften als blijk van dank en waardering van de nabestaande van onze bewoners en cliënten. Dat blijft bijzonder, omdat we allemaal werken vanuit ons hart en om er te zijn voor de mensen die ons nodig hebben. Maar het is ook belangrijk om dit werk in de toekomst te kunnen blijven doen, dus extra bijzonder als nabestaanden hieraan willen bijdragen.

« Terug

Scroll naar boven