• Header.jpg

Over Hospice Elim

Waarom

De ontwikkelingen in de zorg (terugtrekkende overheid, bezuinigingen, sluiten van bejaarden- en verzorgingstehuizen) maken dat er hospices worden opgericht. Deze tendens wordt versterkt doordat er steeds meer ouderen alleenstaand zijn en geen kinderen in de buurt hebben die de laatste levensfase voor hen kunnen zorgen. 

In het westen van het land zijn geen hospices die vanuit christelijke naastenliefde werken en waar je als christen in een vertrouwde omgeving je laatste levensfase door kunt brengen. En waar geen angst voor euthanasie of andere (vanuit christelijk perspectief) niet-ethische behandelingen behoeft te bestaan (omdat die daar niet toegepast worden).

Wat is een hospice

Een hospice is een “bijna-(als)-thuis-huis”. Bijvoorbeeld door de gelegenheid te geven om in beperkte mate eigen meubeltjes mee te nemen (helaas kunnen we geen huisdieren toestaan). We bieden een huiselijke omgeving waar die zorg verleend kan worden waar iemand in de laatste weken van zijn/haar leven behoefte aan heeft zolang het geen ziekenhuiszorg betreft. Ook is er ruimte voor familie of andere naasten om in logeerkamers nabij te blijven. 

In eerste instantie richten we ons op een hospice met vier bedden en twee logeerkamers
Afhankelijk van de vraagontwikkeling kan daar op ingespeeld worden.

De gemiddelde verblijfsduur is ongeveer drie weken. Als iemands krachten weer toenemen en er is geen direct zicht meer op overlijden, gaat iemand weer naar huis. 

Waar

Stichting Hospice – Elim is dankbaar dat ze een kavel in Moerkapelle heeft kunnen verwerven. Doordat de Middelweg rechtdoor getrokken wordt naar de Julianastraat, ontstaat er ten oosten van nr. 45a een kavel. De gemeente en provincie zijn bereid daar de bestemming geschikt te maken voor een hospice. En de eigenaar is bereid geweest om voor zeer schappelijke condities het perceel te verkopen.

Het is een mooie kavel van ruim 1.000 m2 aan de rand van het dorp. Er is veel aandacht besteed aan het optimaliseren van het ontwerp van gebouw, tuin en perceel, zodat het minimale overlast geeft voor de buren. Begin 2020 is begonnen met de bouw.

Lees meer over de organisatie

hospice-elim-locatie-2.jpg
4511 Hospice AI Def SK 2018-04-03 (kb).jpg
Scroll naar boven