• Header-Horizon.jpg

Veelgestelde vragen

Hier leest u veelgestelde vragen rondom een verblijf in het hospice. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!

Wat is het verschil tussen palliatief, terminaal en stervensfase?

De palliatieve fase is de periode waarin de levensverwachting nog op ongeveer een jaar wordt ingeschat. Wanneer de terminale fase aanbreekt, wordt de levensverwachting op maximaal drie maanden ingeschat. De stervensfase is de periode van de laatste dagen van het leven.

Ben ik ook welkom in een christelijk hospice als ik niet gelovig ben?

Jazeker, u hoeft geen gelovige achtergrond te hebben om in hospice Elim te verblijven. Ook met een andere geloofsovertuiging bent u van harte welkom in hospice Elim. Onze vrijwilligers hebben een christelijke achtergrond. 

Zijn er bezoektijden in het hospice?

Er zijn geen bezoektijden in hospice Elim, maar uw wensen hierin worden bij het intakegesprek besproken. Om de rust in het hospice te bewaren, stellen wij het op prijs als bezoek zo veel mogelijk tussen 10.30 uur en 21.30 uur komt. Directe naasten zien wij niet als ‘bezoek’ en mogen dag en nacht aanwezig zijn. 

Wat gebeurt er als ik na drie maanden nog steeds in het hospice ben?

Een enkele keer komt het voor dat de ingeschatte levensverwachting van minder dan drie maanden niet klopt. Bewoners van het hospice blijven soms langere tijd stabiel of knappen juist een beetje op. Het is verwarrend wanneer er enigszins verbetering ontstaat, aangezien mensen ervan uitgaan dat zij in het hospice gaan sterven en al bezig zijn met afscheid nemen van het leven. Het hospice, gericht op de laatste levensfase, is dan niet langer de juiste plek. De coördinatoren van het hospice, evenals de betrokken zorgverleners, zullen met u op zoek gaan naar goede zorg die thuis of in een zorginstelling georganiseerd kan worden. 

Heeft u nog andere vragen?

Mag er gerookt worden in het hospice?

In het hospice mag niet gerookt worden.

Kan ik nog wel naar buiten wanneer ik niet meer mobiel ben?

Jazeker, wanneer het niet meer lukt om lopend naar buiten te gaan, kunt u in een rolstoel of in bed naar buiten onder begeleiding van een vrijwilliger of familie. De tuin is aangepast zodat u daar ook in bed kunt genieten van de seizoenen.

Ondersteuning thuis

Mag ik mijn huisdier meenemen?

Huisdieren mogen in overleg op bezoek komen in het hospice, mits zij geen overlast veroorzaken en door de bewoner of naasten worden verzorgd.

Wordt mijn was in het hospice gedaan?

Nee, uw persoonlijke was wordt in principe niet door het hospice gedaan. Wanneer er niemand is die de was voor u kan doen, kan het hospice hier bij uitzondering een rol in spelen. 

Kan ik gebruikmaken van internet?

Ja dat kan. Hospice Elim heeft gratis wifi. Wanneer u zelf geen beschikking heeft over een laptop, tablet of smartphone, kunt u ook gebruikmaken van een leen-tablet.

  • Header-Horizon.jpg
Scroll naar boven